söndag 9 november 2008

När pyntar ni?Nu när det endast är tre ynka veckor kvar till första advent börjar jag fundera på årets julpyntning. Jag är av den uppfattningen att de flesta här i Sverige pyntar den första advent. Då sätter man upp julgardiner och tar fram adventsljusstaken och/eller julstjärnorna. Vid Lucia eller senare åker tomtarna fram. Några dagar före jul tar man fram/in julgranen och den klär man strax före julafton. Stämmer det?


Så här gör jag:
Varje år försöker jag hålla mig till första advent men så tänker jag så här... advent är ju söndag, varför inte pynta redan på fredagen så kan du njuta av pyntet hela helgen? Alltså blir det alltid fredagen före första advent. Vi tar då fram allt! Jag sätter upp gardiner, tar fram adventsljusstakar, stjärnor, juldukar, tomtar, snögubbar, ja allt pynt vi äger i stort sett. När vi har pyntat klart fikar vi alltid med varm choklad och pepparkakor. Vi har alltid en riktig gran och den köper vi vid Lucia samt klär den med detsamma. Så här gör vi för att vi vill njuta av julen så länge som möjligt.


Hur gör ni? Väntar ni alltid till första advent eller fuskar ni? Berätta gärna!

16 kommentarer:

Moa sa...

jag vill pynta redan idag

Julflickan sa...

Jag fuskar precis som dig :) och jag vill verkligen inte göra på något annat sätt. Jag vill njuta såå länge som möjligt :)

Julbloggarn sa...

Adventsljusstakar och stjärnor åker upp till första advent, resten brukar vi ta fram till Lucia. Fast något säger mig att pyntet kommer fram liiite tidigare iår, kan nog inte hålla mig ;)

dreamz sa...

Jag tar fram stjärnor, advetsjusstakar och julgardiner till första advent, resten av pyntet och granen kommer upp vid lucia ungefär. Fast egentligen tycker jag att det ska vara som hos mina föräldrar. Där kommer pyntet och granen upp den 23:e.

Anonym sa...

Jag fuskar! I år ska vi till och med köpa gran runt första advent för att, precis som du säger, kunna njuta av julen så länge som möjligt.
Just nu håller jag på att planera allting men veckan innan första advent åker allt upp ;)

Anonym sa...

Exakt sådär gör vi också! Vi börjar pynta fredagen innan första advent, och så köper vi och pyntar julgranen vid lucia! :D Håller med om att då kan man njuta av julen mycket längre!

Anonym sa...

forts. från ovan: Men i år så ska vi troligen ha en plastgran på julafton för vi ska fira jul i en stuga uppe vid Idre! Ska bli mysigt tycker jag, mycket snö! ;)

Lina sa...

Allt åker upp till första advent, förutom granen som åker upp till Lucia!

Tomtemor sa...

Moa: Haha skönt att höra!

Julflickan: Ja... julen är kort nog!

Julbloggarn: Nej visst är det svårt att hålla sig!

Dreamz: Så brukar nog de flesta göra.

Båda Anonymarna: Bra! =) Fram med pyntet så vi kan få njuta länge!

Lina: Precis som jag!

Hanneles jul sa...

Köksgardiner kan komma upp vilken dag som helst. Redan på torsdag före advent kommer en del upp här. Grannen hade städjälp på torsdagar och vi andra följde efter...

jenni sa...

Jag vill pynta så fort som möjligt! Men hemma gör vi så att på första advent åker gardiner och ljusstakar fram. Och stjärnorna i fönstren. Samtidigt kommer även lamporna i buskarna och granen ute upp.
Och runt lucia någongång kikar tomtarna fram!
Granen har vi alltid tagit fram dagen innan julafton och klätt den. Men på senare tid har den kommit fram några dagar tidigare - så man kan njuta av den längre!

Tomtemor sa...

Hannele och Jenni: Vistt hittar man alltid någon superbra anledning till att börja pynta lite i förväg =)

tomtenissan sa...

Hos oss går det till precis som du beskrev i första stycket :) fast för min del får tomtarna titta fram redan till första advent..

//SoP sa...

Jag " fuskar" mycket- för jag måste,o för att jag VILL! Det är NU allt ljus o Glitter behövs! Jag tänker se till att få upp granen ur förrådet runt 1a advent,så den får stå till sig, sen klär jag den lite då o då- och slingor ute,dem sätter jag nog upp vilken dag som helst nu, o ljusstakar o stjärnor kommer fram under veckan före 1a advent- o jag brukar tända dem på torsdagen eller fredagen före.

Tomtemor sa...

Så mysigt! Jag hade kunnat pynta idag, det snöar här och julkänslorna är på topp!

Tomtemor sa...

Så mysigt! Jag hade kunnat pynta idag, det snöar här och julkänslorna är på topp!