söndag 2 oktober 2011

3 x Julgodisrecept

Ingredienser för ca 75 st:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Detta året kör jag efter detta recept, tror att det är från Arla. Jag lyckas aldrig med kulprovet så i år ska jag investera i en kökstermometer. Börja med att blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills temperaturen är 122°. Det står ca 15-30 minuter men det brukar ta mycket längre tid för mig. Tillsätt därefter mandel, ströbröd och smör. Jag har aldrig tidgare haft ströbröd i, får se hur det smaka. Fördela smeten i knäckformar och stelna i kylen. Färdigt!

Ca 50 stycken:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Blanda vispgrädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Sänk värmen och fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter utan att röra om. När smeten börjar sjunka och tjockna ska man röra om igen. När kolan är 120-125°C är den färdigkokt. Häll därefter upp i smord form. Jag brukar ha bakplåtspapper i formen och sen ha olja på papret för att kolan inte ska fastna. Låt stelan, skär upp och packa in dem i smörpapper. Om någon har tips på hur man gör detta snyggt så skriv gärna för mina inpackningar blir alltid katastrof...

Ca 25 st
300 g mörk choklad
pekannötter
silverkulor (eller annan festlig godis)
torkade frukt
skalade pistagenötter

Smält chokladen, låt kallna lite. Klicka ut chokladen på ett bakplåtspapper och tryckfast de övriga ingredienserna. Låt stelna. Färdigt!

2 kommentarer:

Svensk Jul sa...

Blir sugen på att baka julgodis nu när jag ser dina smarriga recept:D

Tomtemor sa...

Javisst men det är inte många veckor kvar tills det är "tillåtet".