fredag 7 oktober 2011

Aladdin mörk choklad

Hur kan jag ha missat detta??? Mums!

Se det snöar!

Det har snöat i Norrland idag och Tomtemor handlar jul på Jotex!


Jag köpte två glaskulor med ljus som jag ska hänga i våra sovrumsfönster, ett rött våningsfat, 4 röda glöggmuggar och svarta adventssiffror för under 300 kronor, inklusive expeditionsavgift! Det tycker jag är bra pris. Julsaker ska inte kosta skjortan :)

Nu sitter jag med en kopp te framför tvn och läser julbloggar. Vad har ni för er denna fredagskväll?

onsdag 5 oktober 2011

Zoegas Julkaffe 2011


ZOÉGAS Julkaffe 2011 är en blandning av två bönor. Pacaya Peak som är söt med inslag av söt citrus, "nougatig" och nötig när den mörkrostas. Yiergacheffe som är bärig med kryddig eftersmak. Finns även spår av pomerans i smaken. Som vanligt finns kaffet bara i begränsad upplaga och finns i handeln från mitten av november (vecka 44) och året ut. Julkaffet kommer kosta cirka 45-50 kronor. Jag tycker att det låter lite för fruktigt för min smak men vi får se!

Ikea Jul 2011

Tjoho! Nu börjar julen synas på fler ställen. Pepparkakor får större plats i affärerna, julmust och tomteskum börjar dyka upp och visa webbshopar har haft julsaker ett tag nu. Jättemysigt! Nu är det så härligt mörkt på kvällarna och här hemma tänder vi ljus oftare och oftare. Bilderna i inlägget kommer från IKEAs julsaker för i år. Det kommer snart att dyka upp mer på ikae.se.





























söndag 2 oktober 2011

3 x Julgodisrecept

Ingredienser för ca 75 st:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Detta året kör jag efter detta recept, tror att det är från Arla. Jag lyckas aldrig med kulprovet så i år ska jag investera i en kökstermometer. Börja med att blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills temperaturen är 122°. Det står ca 15-30 minuter men det brukar ta mycket längre tid för mig. Tillsätt därefter mandel, ströbröd och smör. Jag har aldrig tidgare haft ströbröd i, får se hur det smaka. Fördela smeten i knäckformar och stelna i kylen. Färdigt!

Ca 50 stycken:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Blanda vispgrädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Sänk värmen och fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter utan att röra om. När smeten börjar sjunka och tjockna ska man röra om igen. När kolan är 120-125°C är den färdigkokt. Häll därefter upp i smord form. Jag brukar ha bakplåtspapper i formen och sen ha olja på papret för att kolan inte ska fastna. Låt stelan, skär upp och packa in dem i smörpapper. Om någon har tips på hur man gör detta snyggt så skriv gärna för mina inpackningar blir alltid katastrof...

Ca 25 st
300 g mörk choklad
pekannötter
silverkulor (eller annan festlig godis)
torkade frukt
skalade pistagenötter

Smält chokladen, låt kallna lite. Klicka ut chokladen på ett bakplåtspapper och tryckfast de övriga ingredienserna. Låt stelna. Färdigt!

lördag 1 oktober 2011

Bon Noël



Yes yes yes!!!

Leila Lindholm börjar snart spela in sitt nya julprogram!!!

söndag 25 september 2011

Tomtemors julgodis 2011

Tänk att det endast är nio veckor kvar till första advent! Förra veckan satte jag mig ner med min lilla planerigsbok och skrev en lista på vem vi ska köpa julklappar till i år. Det blir åtta härliga personer och det känns lagom. Om vi ska tänka ekonomiskt hade det varit bra att handla till tre personer i oktober, tre andra personer i november och då har vi i december bara två personer att handla till!

Denna vecka har jag skrivit en lista på vilket julgodis jag vill göra i år. Det blir inga överraskningar men det klassiska är det godaste!

3. Knäck
4. Smörkola
5. Chokladprickar

Här i inlägget länkar jag till mina Rocky Road- och chokladtryffelrecept. De övriga tre recepten kommer i separata inlägg.

lördag 24 september 2011

Godare Rocky Road
















Jag lovar att jag har det godaste receptet på Rocky Road! Det finns variationer med olika sorters nötter men det är godast om man bara tar salta jordnötter för att balansera allt det söta.

Ingredienser:
(ca 12 kakor)

600 g mörk choklad
2 påsar dumlekola
2 dl mini marshmallows
5 dl salta jordnötter

Gör så här:

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad.
2. Blanda alla ingredienserna.
3. Fyll smeten i en plåt och stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Mitt recept har kommit fram efter att jag har testat olika variationer på Leilas recept men jag lovar att mitt är godare! Imorgon ska jag lägga upp fler recept, ska bara bli färdig med min julgodis lista á la 2011.

söndag 18 september 2011

Om 10 veckor är det första advent!







  • 10 veckor kvar till första advent
    Skriva lista på julklappar som ska köpas. Jag börjar alltid med att skriva vem jag ska handla till. Vad jag ska köpa är alltid det svåraste!


  • 9 veckor kvar till första advent
    Nästa vecka ska jag skriva ner vilket julgodis jag ska göra i år och så lovar jag att lägga upp recepten här i bloggen!


  • 8 veckor kvar till första advent
    Börja köpa julklappar.


  • 7 veckor kvar till första advent
    Hitta vilken välgörenhet vår familj ska skänka pengar till detta året.


  • 6 veckor kvar till första advent
    Vid denna tiden brukar jag har superabstinens efter allt som har med jul att göra så jag brukar införskaffa julfilmer och göra julmusik-playlists för att stilla abstininensen. Sen kan man bara kasta sig i soffan och titta på julfilmer när det är "tillåtet" eller bara trycka play när vi pyntar till första advent.


  • 5 veckor kvar till första advent
    Två kvällar i denna vecka ska jag gå runt i stan och leta julklappar så att man inte springer i panik den 23 december i år igen :)


  • 4 veckor kvar till första advent
    Nu någon gång tycker jag att det är mysigt att köpa ljus, servetter och annat som behövs till julen. Alla affärer brukar ha sitt pynt framme vid detta laget så att gå runt i affärer ger mig alltid en mysig julkänsla.


  • 3 veckor kvar till första advent
    I november tänker jag grovstäda och med det menar jag att torka rent i köksskåpen, tvätta fönster och annat som man gör allt för sällan. Jag brukar också köpa alla ingredienser till allt som jag ska baka inför jul. Ett tips är att göra en mini inventering av vad du har i skafferiet. Det är härligt att ha allt hemma, ofta händer det mig att jag saknar en endaste ingrediens och så är jag för lat för att åka och handla vilket gör att baket inte blir av.


  • 2 veckor kvar till första advent
    När det endast är två veckor kvar till första advent vill jag ha grovstädningen gjord så att det enda vi behöver göra är att plocka undan och städa "vanligt". Om jag inte har gjort det tidigare så har jag nu säkerligen sett X antal julfilmer också! Detta brukar jag göra när jag tvättar och stryker jultextilerna som ska fram.


  • 1 vecka kvar till första advent
    Plocka fram julpyntet!!! Jag brukar damma av och torka mitt julpynt för att det ska kännas fräscht. Sen tittar jag alltid efter om det är något ljus som måste bytas ut.

lördag 17 september 2011

Arabica 2011

När jag först läste att årets årgångsglögg hos Blossa ska ha kaffesmak blev jag besviken. Kaffe känns inte som en julig smak och flaskan känns inte alls julig. När jag nu tänker efter så kan detta bli riktigt gott. Glöggen i sig är ju julig och kaffe är ju gott så vi får hoppas på att Blossa 2011 blir en succé!