fredag 29 oktober 2010

30 dagar till första advent

Vilken enorm besvikelse Mariah Careys nya jullåt är. Hoppas att de övriga låtarna på hennes nya skiva kommer att påminna om musiken från hennes förra julskiva. Det albumet är min favoritjulskiva. Om man lyssnar på den skivan kan man nästan inte tro att det är samma kvinna som sjunger låten nedan.
***
Nu är det mindre än en månad kvar till första advent. Jag satte mig precis ner med en kopp kaffe för att göra listor. Jag ska göra tre stycken. Den första listan är vilka jag ska handla julklappar till och vad. Jag tycker att jag känner mig mindre stressad då. Den andra listan är vad jag vill baka och vilket julgodis jag ska göra i år. Efter att jag har gjort denna lista ska jag inhandla alla torr- och basvaror som har lång hållbarhet. Då behöver man bara köpa till exempelvis ägg, mjölk eller vad man nu saknar när baksuget infinner sig. Den tredje listan kallar jag övrigt, här skriver jag upp sånt som jag vill ha färdigt inför första advent. Det kan till exempel vara att köpa fler stearinljus, lampor till ljusstaken, tvätta fönsterna mm. Nu när jag skriver listorna märker jag att jag har fuskat lite inför advent.
***
Jag har hittills fuskat med att:
Baka och äta pepparkaksmuffins med glasyr.
Köpa och äta skumtomtar.
Lyssna på julmusik.
Titta på julfilmer.

På tal om mina pepparkaksmuffins så tycker jag att de är lite för torra. Är det någon bakexpert som har ett exempel på vad jag ska förändra? Receptet kommer nedan.

•50 g smör
•4 dl vetemjöl
•2 tsk bakpulver
•2 dl socker
•2 tsk kardemumma
•2 tsk kanel
•1 tsk mald ingefära
•1/2 tsk malen kryddnejlika
•1 ägg
•1 1/2 dl mjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° C. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en bunke.
3. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Rör ner smörblandningen i mjölet och rör ihop degen. Klicka i stora muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

8 kommentarer:

Victorias Julblogg sa...

Jag tycker också om att göra listor. Jag har gjort en lista med vilka jag ska köpa julklappar till och förslag på vad jag kan köpa (gjorde den redan i augusti/september då jag inhandlade dom första julklapparna)nu har jag gjort en med vad jag ska baka och laga inför julen men den lär väl fyllas på lite allt eftersom.
Jag har kunnat hålla mig ifrån alla filmer och allt gott som hör julen till än så länge.

Therese sa...

Listor är det bästa, jag älskar listor! Att organisera överlag är himla härligt faktiskt.

consolegirl sa...

Ett bra grundrecept på muffins som jag brukar använda är:
2 ägg
2 dl socker
100 g smält bregott eller 1 dl flytande margaring/smör
2 dl matlagningsyoghurt
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
+ kryddning efter smak

De brukar bli riktigt fluffiga och goda. Se till att vispa ägg och socker ordentligt först, gärna med elvisp, sen häller du i youghurten och smöret, blandar försiktigt, och till sist de torra ingredienserna. Försök att röra ner ingredienserna i ägg/sockerblandningen försiktigt så att inte luften man fått in vid vispningen försvinner, och rör bara så mycket att allt blandats, inte mer. Sen är det bara att hälla i formar och grädda i ca 15-20 min i 225 grader. Lycka till!

Jonna sa...

Filmjölk eller kesella brukar kunna göra torra bröd mer saftiga! :)

Jag älskar julen, listor och att planera :) Så helt naturligt gillar jag din blogg.

Helen sa...

Ett tips på att i alla fall få en underbar god och saftig mjuk pepparkaka är att ha i 2-4 msk lingonsylt. Borde funka i dina muffins också. Massa gott :)

Ica (Tomtens Dotter) sa...

Jag har ett recept på muffins på min sida som blir toppen!

Anonym sa...

Tillsätt bara lite mer matfett (eller nån matsked matlagningsgrädde) och låt eventuellt muffinsen vara inne i ugnen lite kortare tid och låt dem istället "värma efter" på plåten under en bakduk.

JULia

Tomtemor sa...

Tack för alla tips!